Címlap Idézetek
Csányi Vilmos PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. november 27. szombat, 15:26

Csányi Vilmos

Csányi Vilmos

biokémikus, biológus, etológus, akadémikus
1935. május 9. —


 

Biológiai szempontból az ember csupán az emberszabású majmok egyike, akit csak a saját magunk iránti szentimentális érzelmek miatt szoktunk valamiféle egészen különálló és különleges lénynek tekinteni.


 

Tulajdonképpen az a normális, ha a gyerekekkel baj van, akkor élénkek, tettrevágyók.

 


 

A pénz szörnyű, az ördög találmánya. Birtoklása egy idegen, ismeretlen hatalom jelenlétével jár. Ha pénzem van, arra kényszerülök, hogy azon gondolkozzam, mire is költöm majd, hogy elég lesz-e. A pénzt meg kell szerezzem, vigyáznom kell rá, oltalmaznom az idegenektől. Ha pénzem van, akkor elkülönülök a többiektől, mert nekem van, és nekik nincsen. Vagy éppen fordítva. Ellentéteket szül, irigységet. Kártékony.


 

A világ minden létezőjének, jelenségének megvan a maga természetes létezési ciklusa. Keletkezik, megszületik, van, azaz él, és elmúlik. Ez igaz az egészekre és igaz a részekre is. Miért éppen az emberiség lenne kivétel?

 


 

A szabadság a lehetőségek közötti okos válogatás, ha a szabadság nevében természeti törvényekkel próbálunk szembeszállni, az nemcsak illúzió, hanem ostobaság is.


 

Ha valaki nem tekinti tulajdonának a természetet, hanem érzi, hogy annak csupán értelmes része, könnyen el tudja dönteni, hogy mit szabad és mit nem.

 


 

A kutyák igazából embernek képzelik magukat, valószínűleg egy gyereknek.

 


 

A világon mindenhol, nálunk is, egyre gyakrabban érik támadások a tudományos világot. (...) Sokszor azonban a tudomány gyakorlatától nagyon távol állók, jogászok, botcsinálta filozófusok, saját szakmájukat sohasem művelt fizikusok a tudományok illetékességét, a tudomány egészét vonják kétségbe. Teszik ezt egy olyan korban, amely kizárólag a tudományok aktív művelésének köszönheti korszerű mezőgazdaságát, erőműveit, közlekedését, kommunikációját, gyakorlatilag a közel hétmilliárdos emberiség elemi létfeltételeit.

vissza az IDÉZETEK-hez

Módosítás dátuma: 2010. november 28. vasárnap, 11:05
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterma428
mod_vvisit_countertegnapi napon561
mod_vvisit_counterezen a héten989
mod_vvisit_counterutolsó hét2816
mod_vvisit_countere hónapban6110
mod_vvisit_counterutolsó hónap5561
mod_vvisit_counterösszes nap743232

Időjárás